Små grep du kan gjøre for bedre psykisk helse

psykisk helse

I dag er det verdensdagen for psykisk helse. Dagen markeres for at det skal bli lettere å være åpen rundt psykisk helse, dele og få støtte, for at det skal bli mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer, for å styrke den psykiske helsen, for et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø og for et rausere samfunn. Temaet for dagen i år er “spør mer”. Det står for å vise interesse for hverandre og være oppmerksom på og tilstede for hverandre. Du kan lese mer om verdensdagen for psykisk helse og året tema på verdensdagen.no.

I anledning verdensdagen for psykisk helse kommer det her en liste over ting du kan øve deg på i hverdagen for å få en bedre psykisk helse. Jeg skriver “øve” fordi dette er ting som kan være vanskelig å endre, og det er akkurat derfor du må øve på det. Og for all del: Ikke bank deg selv opp for at du ikke klarer det hele tiden. Dette skal øves på, og i mellomtiden er det viktig å være snill mot seg selv.

Øve seg på å si nei

Det å lære seg å si nei kan ha en stor effekt på livet ditt. Øv deg på å si nei til ting du ikke har lyst og ting du ikke har tid. Det er lov og det er bra for deg. Akkurat som det kan være både riktig og viktig å være et “ja-menneske” er det også viktig å kunne si nei når det trengs eller føles riktig.

Øve seg på å sette grenser

Å si nei handler også om det å sette grenser. Hvem setter grenser for deg om ikke du gjør det? Ingen. Derfor er det viktig å lære seg å sette grenser for seg selv. Det gjelder både på jobb og privaten. Vi må alle gjennom ubehagelig situasjoner, ut av komfortsonen eller stå i ting vi ikke ønsker av og til, men desto mer viktig er det å øve seg på å sette grenser så du ikke sliter deg ut eller blir utnyttet.

Prøve å kommunisere med de rundt deg

Å prate om det som er vanskelig er sårbart og kan være ordentlig vanskelig. Likevel er det viktig, både slik at du ikke sitter med alle de vanskelige tankene alene og slik at de rundt deg har mulighet til å støtte deg og være der for deg. Snakk med de du er komfortabel å snakke med, enten det er én person eller flere. Prøv gjerne å formidle situasjonen din med de du har nær, men husk at du også kan snakke med profesjonelle. Det er det absolutt ingen skam i.

Prøve å smile og le

Når du har det vondt er kanskje det aller vanskeligste å smile og le, men det har en effekt. Har du hørt trikset om å bite hardt på en blyant? Det skal visstnok lære hjernen din til å tro at du smiler og det har en positiv effekt på humøret. Vær med mennesker som gjør deg glad og som får deg til å le.

Slutte å være så streng med deg selv

De aller fleste er alt for strenge med seg selv. Du skal være din egen bestevenn, det er viktig å øve seg på. Når du kjenner du banker deg selv opp og er streng med deg selv må du prøve å tenke “hva ville jeg sagt til bestevenninnen min hvis hun var i denne situasjonen?” og deretter prøve å lytte til det.

Se på noe gøy og avslappende

Det kan være lett å ty til gråtefilmer og trist musikk når du er langt nede, men det er akkurat det motsatte som blir anbefalt. Sett heller på noe morsomt og avslappende, så du kan flire og slappe av litt.

Klemme

En klem over seks sekunder gjør at kroppen skiller ut lykkehormoner. Hvor fantastisk er ikke det? Klem folk du er glad i, eller be dem om å klemme deg litt oftere. En god klem kan være undervurdert.

Gå turer i naturen

Forskning viser at bare 15 minutter med frisk luft har positiv virkning på hjernen, og det er allmenn kjent at mosjon er bra for den psykisk helsen så vel som den fysiske. I tillegg viser forskning at det å være ute i naturen gir lavere blodgjennomstrømming til de delene av hjernen som gir størst aktivitet ved bekymringer og tanker. Med andre ord, det å være i naturen gir deg færre bekymringer og negative tanker. Så slå alle disse faktorene sammen og prøv å gå flere turer i skog, mark og fjell.

Prøve dyreterapi

Er du glad i dyr er det ingen ting bedre enn å låne en hund, katt eller annet dyr som du kan kose med. Kjenner du ingen med husdyr kan du også oppsøke dyr ved å reise på besøksgårder, dra i dyrebutikken eller lignende.

Tillate deg å lytte til kroppen

Sier hele kroppen og hodet at du vil ligge i sengen en hel dag? Gjør det. Hvis det er det som føles best skal du tillate deg det for en liten periode, men du må selvsagt passe deg så du ikke blir liggende i flere dager og over lengre perioder.

Akseptere egne følelser

Det kan være vanskelig å akseptere sine egne følelser. Du kan føle at de ikke representerer deg, at du ikke kjenner deg igjen i dem, at du ikke vil være “en sånn person” og lignende, men så er det jo faktisk sånn at du føler på disse tingene. Du har disse tankene og følelsene, og det er helt greit. Det er helt lov, helt innafor. Jobb med å akseptere de følelsene og tankene du har, det er bare sånn du kan begynne å jobbe med resten.

Øve på å legge bort dårlig samvittighet

Det er nok mange som sliter med å hele tiden få dårlig samvittighet. Det er noe du må øve på å legge bort. I boken “Positive tanker er bullshit” skriver forfatter og gestalterapeut, Lene Sofie Arnesen, om hvordan det å føle dårlig samvittighet for å sette grenser for seg selv er noe som trengs å øves på og at den dårlige samvittigheten kommer av at grense-muskelen er støl. Hun ser på psykisk helse på samme måte som fysisk helse og ser på grensesetting som en muskel som må trenes opp. Når du ikke er vant med å bruke denne muskelen vil du bli støl, men dette vil bli bedre etterhvert. Akkurat derfor er det viktig å øve! En fin tanke å ha i bakhodet når du sliter med dårlig samvittighet, så kan du si til deg selv “nå har jeg dårlig samvittighet fordi jeg bruke grensesetting-muskelen min og nå er jeg støl”. En annen ting som kan hjelpe å ha i bakhodet er at det ikke har noe for seg å ha dårlig samvittighet for et valg du selv har tatt. Stå i valget du tok og tenk at det hjelper hverken deg eller andre at du sitter igjen med dårlig samvittighet i etterkant.

Være med folk som er bra for deg

Det betyr faktisk også å kutte bort eller kutte ned på tiden du bruker på mennesker som tar energi fra deg i stedet for å gi deg energi og glede. Du velger selv hvor du legger energien din, så øv på å legge den hos mennesker som gir deg like mye tilbake og som du vet bryr seg om deg og vil ditt beste.

Ikke bank deg selv opp hvis du ikke får til alt, det er jo derfor du skal øve

Punktene over her er mye, og det tar tid å trene opp de psykiske musklene - skal vi bruke metaforen til forfatter og gestalterapeut Lene Sofie Arnesen. Pass på at du ikke banker deg selv opp om du ikke får til dette, for det er jo akkurat derfor du skal øve og prøve. Vær snillere mot deg selv, det er der du kan starte.

Helt til slutt vil jeg minne om psykevettreglene, fra verdensdagen.no:

  1. Bær ikke på tunge tanker alene

  2. Søk hjelp i tide, det er ingen skam å be om hjelp

  3. Spar på fine opplevelser, de er gode å ha med seg i “ryggsekken”

  4. Vær rustet mot tunge perioder, snakk om det før det blir for vanskelig

  5. Tenk på det du får til i stedet for det du ikke får gjort

  6. Vær aktiv, regelmessig fysisk aktivitet er bra for din psykiske helse

  7. Forsøk å gjør noe hyggelig hver dag, enten for deg selv eller for andre

Forrige
Forrige

Ti ting coronaviruset har lært oss

Neste
Neste

11 ting du kan lære deg denne høsten