Den «nye» plantebaserte melken
Du har sikkert hørt om soyamelk, havremelk, kokosmelk og mandelmelk, men har du hørt om ertemelk?
Plantebasert melk av erter er det nyeste innen plantebasert drikke. Det er mer kjent i land som USA og Sverige, men begynner nå også å få feste Norge. Du kan for eksempel få kaffevarienter laget med ertemelk hos Espresso House, og jeg har hørt det finnes hos Java i Oslo.
Det er gule erter som blir brukt i produksjonen av melken. Dette er en av de mest bærekraftige plantebaserte proteinene, da de trenger mindre vann enn både mandler og havre. Produksjonen har også lite karbonavtrykk. I tillegg har ertemelk mer enn dobbelt så høyt proteininnhold som kumelk og likeså med kalsium, ifølge Vegan oasen. Ertemelken er 100 prosent vegansk.
Det svenske merket Sproud er nok det mest kjente i Norge. I USA finnes blant annet merket Ripple.
Smaken
Melken smaker veldig likt havremelk, men har en litt sterkere ettersmak. Den kan brukes både kald og varm. Selv har jeg kun smakt den i islatte, men den kan også brukes i matlaging, over frokostblandingen eller du kan drikke den om du synes det er godt.
Vet du om flere steder de selger kaffe med ertemelk?